Súdia obžalovaného v prípade havárie vojenských stíhačiek

06.04.2005 Celý región

Hlavné pojednávanie v prípade havárie dvoch vojenských stíhačiek MiG-29 z novembra 2002 neďaleko Spišskej Novej Vsi začalo 30. marca pred samosudcom Vojenské...
Hlavné pojednávanie v prípade havárie dvoch vojenských stíhačiek MiG-29 z novembra 2002 neďaleko Spišskej Novej Vsi začalo 30. marca pred samosudcom Vojenského obvodového súdu v Prešove. Obžalovaným z trestného činu všeobecného ohrozenia je pozemný pracovník leteckej prevádzky kapitán M. A.

Keďže trestný spis je vedený ako dôverný, bola z hlavného pojednávania po prečítaní obžaloby vylúčená verejnosť vrátane médií.
Prokurátor Vojenskej obvodnej prokuratúry v Prešove v obžalobe kládol letovodovi za vinu, že v rozpore so svojimi povinnosťami a z nedbanlivosti neprijal opatrenia na zväčšenie výškového odstupu medzi lietadlami a aj ďalším svojím konaním prispel k zvýšeniu všeobecného nebezpečenstva.
Prokurátor v obžalobe zohľadnil výsledky odborného znaleckého posudku, o vypracovaní ktorého rozhodol Vyšší vojenský súd. Posudok vyhotovila komisia ustanovená náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.
Letecké nešťastie sa odohralo večer 6. novembra 2002 v štvorkilometrovej výške nad katastrom obce Hnilčík neďaleko Spišskej Novej Vsi. Zrážku stíhačiek prežil iba jeden z dvoch pilotov Martin Hronec, ktorý aj figuruje medzi svedkami predvolanými na hlavné pojednávanie. Druhý Marián Katuška zahynul na mieste havárie, nestihol sa katapultovať. Škody vzniknuté haváriou pri cvičnom lete sa odhadujú na 600 miliónov korún.
Hlavné pojednávanie samosudca odročil na stredu 27. apríla. Počas prvého dňa stihol za sedem hodín vypočuť obžalovaného a dvoch z predvolaných piatich svedkov. Sudca Marián Polaček konštatoval, že obžalovaný z trestného činu všeobecného ohrozenia letovod z letiska Sliač dnes už kapitán v zálohe Miloslav A. sa vehementne bránil a využíval všetky dostupné spôsoby aj v spolupráci so svojím obhajcom. Ako Polaček naznačil, je to logické, lebo mu hrozí trest odňatia slobody jeden až päť rokov.
(jj)
 

Vyberte región